grasgang
galoppihavet
turrding
kustpärlan
lilla skog
previous arrow
next arrow

maxvikt på turryttare

maxlängd på turryttare

RIDA HOS OSS

Turridning på islandshäst

På Olofsbo Islandshästar erbjuder vi turridning året om och vi rider i varierad miljö – både på stranden, i havet och i skogen på mysiga grusvägar. Varje årstid har sin charm och det är betydligt lättare att få tid under vintern än under sommaren som är vår högsäsong.

Vi har högt säkerhetstänk och är rädda om våra hästar, därför har vi viktgräns på 85 kilo och maxlängd på 185 cm. Barn från 10 år får rida med men vuxen målsman måste också rida med om under barnet är under 12 år.

Alla turer leds av erfaren personal och vi startar alltid med genomgång i paddocken så du får chans att prova din häst.

Nedan hittar du alla våra turer samt vad de kostar. Läs noga igenom informationen och vad som passar dig och ditt sällskap.
Är du osäker så skicka ett mail till boka@olofsboislandshastar.se så hjälper vi dig sätta ihop en tur och upplevelse som du alldeles säkert kommer bli nöjd med! 

Vi har inga ”skritt-turer” hos oss – bokar man in sig på tur måste man vara beredd på att tölta, vilket är islandshästens unika gångart. Om det blir galopp eller inte beror på gruppens ridvana, hos oss går säkerheten alltid först! Just därför kan turerna också ta lite olika lång tid – rider vi snabbare går det fortare helt enkelt.

Vänligen observera att inga turer avbryts i förväg då det är omöjligt för turledaren att både rida hem med en kund som vill avbryta och samtidigt fortsätta turen för övriga inbokade.

All ridning sker på egen risk!

Vanliga frågor
Hur bokar jag?

Du hittar lediga platser och tider för turridning i det fastnålade inlägget överst på vår facebooksida Olofsbo Islandshästar. När du hittat ett tillfälle som passar dig så skickar du ett mejl till boka@olofsboislandshastar.se med följande information:

• Vilket datum bokningen gäller och vilken tur.
• Hur många ni är som vill rida.
• Namn, längd, vikt och ridvana på alla i sällskapet (exempel: Emelie – 168cm/68kg – Rutinerad, Anna – 170cm/75kg – Nybörjare osv). Vänligen läs hur vi kategoriserar ridvana längre ned på sidan, vi behöver kunna markera varje person som Nybörjare, Viss ridvana, Rutinerad eller Mycket rutinerad i bokningen.
• Ålder på eventuella barn (under 18 år).
• Namn och telefonnummer till ansvarig i sällskapet (måste vara över 18 år).

Anledningen till att vi kräver längd, vikt och ridvana på alla våra kunder är att våra hästar är väldigt olika individer med olika personlighet, de är olika stora, olika viktbärande och olika pigga. Vi har allt ifrån superlugna och trygga hästar som passar barn och nybörjare till hästar som är piggare och superroliga för den rutinerade ryttaren. Gemensamt för alla våra hästar är dock att de är väluppfostrade och stabila. Att vi vid bokning får namn, längd, vikt och ridvana på alla kunder gör att vi lättare kan matcha varje person med en passande häst både storleks- och kunskapsmässigt.

 

När ska jag vara på plats?

Tiden som angetts vid bokning (tex: 14:00) är den tiden vi sitter upp på hästarna. Se till att komma i god tid (ca 30 min innan) för att bland annat hinna prova ut hjälm som passar och få din häst tilldelad. Om ditt sällskap inte dykt upp 10 minuter efter utsatt tid kommer era hästar sadlas av och släppas ut i hagen igen. Detta utav respekt för både hästar, turledare och andra sällskap som ofta har andra tider att passa och förhålla sig till.

Vid uteblivet besök debiteras hela avgiften.

Hur och när betalar jag?

All betalning sker på plats. Vi tar kontanter eller swish, ingen kortbetalning. 

Våra turer

– vilken passar dig bäst?

Nybörjarrundan

650 kr

Nybörjarrundan är väl anpassad för nybörjare. Vi rider på grusvägar så långt vi hinner innan tiden säger att det är dags att vända hem igen. På turen erbjuds både skritt och tölt. Det går självklart bra att följa med på rundan som rutinerad ryttare men då skall man vara medveten om att turens hastighet anpassas efter nybörjarna och att galopp aldrig erbjuds.

Nybörjarrundan tar ca 1 timme.
Denna tur passar alla kunskapsnivåer.

lilla skogsrundan

850 kr

Lilla skogsrundan går till den lilla skog vi har, för att ta oss dit rider vi på grusvägar genom öppna landskap. Väl i skogen kombineras ridning på grusväg och stigar. På denna runda finns det många bra töltsträckor.

Lilla skogsrundan tar ca 1,5-2 timmar.
Denna tur passar alla kunskapsnivåer.

lilla havsrundan

1000 kr

Denna tur erbjuder vi hela året om, men mellan 15/5 och 15/9 får vi inte rida på stranden. Under sommarmånaderna rider vi därför turen precis som vanligt med skillnaden att vi håller oss precis ovanför sanddynorna så att man fortfarande ser och hör havet. Vi rider på asfalt och grusvägar genom stugområde ner till Olofsbo strand, där vi skrittar, töltar eller galopperar beroende på väder och underlag innan vi rider hem till gården igen. Lilla havsrundan är vår mest omtyckta och populäraste tur.

Lilla havsrundan tar ca 1,5-2 timmar.
Denna tur passar alla kunskapsnivåer.

stora havsrundan

1200 kr

Denna tur erbjuder vi hela året om, men mellan 15/5 och 15/9 får vi inte rida på stranden. Under sommarmånaderna rider vi därför turen precis som vanligt med skillnaden att vi håller oss precis ovanför sanddynorna så att man fortfarande ser och hör havet. Under denna tur kommer vi rida på asfalt i stugområden, grusvägar, stigar, 2 olika stränder och hinna med att upptäcka många nya och härliga miljöer. Vill du ha ett fikastopp under turen så går det bra att ha med fika i liten ryggsäck eller åka till Glumstenen i Glommen och lämna fikan där innan ni kommer till oss. Meddela vid bokning om du planerar att ta med fika så att vi har möjlighet att informera andra inbokade sällskap om att det blir ett fikastopp.

Denna tur tar 2,5-3 timmar att rida. Vänligen observera att man måste ha minst Viss ridvana för att kunna boka denna tur, den är för lång och för krävande för en Nybörjare.

 

stora skogsrundan

1000 kr

Stora skogsrundan går till den ”skog” vi har, för att ta oss dit rider vi på grusvägar genom öppna landskap.

Väl i skogen kombineras ridning på grusväg och stigar. Även på hemvägen rids det genom öppna landskap och skogsdungar. På denna runda finns det många bra töltsträckor och stor chans att se vilda djur i form av hjortar, rådjur och olika fåglar då man även passerar en liten anlagd våtmark. Man får även en liten glimt av havet på långt avstånd.

Denna tur tar 2,5-3 timmar att rida. Vänligen observera att man måste ha minst Viss ridvana för att kunna boka denna tur, den är för lång och för krävande för en Nybörjare.

 

Skog- & havsrundan

1200 kr

Denna tur erbjuder vi hela året om, men mellan 15/5 och 15/9 får vi inte rida på stranden. Under sommarmånaderna rider vi därför turen precis som vanligt med skillnaden att vi håller oss precis ovanför sanddynorna så att man fortfarande ser och hör havet. Skog & havsrundan går både till skogen och till havet. Vi rider på grusvägar genom öppna landskap för att ta oss till skogen där långa raksträckor bjuder till möjlighet för mycket tölt och eventuellt någon galoppsträcka. När vi tagit oss genom den lilla skog vi har rider vi återigen genom öppna landskap för att ta oss till Olofsbo strand. På stranden skrittar, töltar eller galopperar vi beroende på väder och underlag. Därifrån styr sedan turen hemåt mot gården igen.

Denna tur tar 2,5-3 timmar att rida. Vänligen observera att man måste ha minst Viss ridvana för att kunna boka denna tur, den är för lång och för krävande för en Nybörjare.

Bra att veta inför din turridning hos oss

Avbokning

Vi har fri avbokning upp till 48 timmar innan bokad tur, därefter tar vi hela avgiften. Avbokning sker till boka@olofsboislandshastar.se.

Vid avbokning samma dag som turen vänligen ring eller smsa även 0703-363415 då vi oftast inte har möjlighet att kolla mailen tidigt på dagen.

Avbokning på grund av väder är ej en giltig anledning. Vi rider i alla väder då vi lägger stor planering inför turer och har bokat upp både hästar och turledare sedan länge. Vi kan såklart inte tvinga någon att rida men om man avbokar på grund av väder kommer hela avgiften debiteras.

Vid extremväder som kan innebära fara tar vi beslutet om att inte rida och hör då av oss till er.

Mot uppvisande av sjuk-/läkarintyg kan man slippa avgiften även om man avbokar inom 48 timmar innan turen.

Så avgör vi ridvana

Nybörjare
Aldrig ridit eller ridit fåtal gånger, osäker på hur man tex startar, stannar och styr hästen i skritt och tölt/trav.

Viss ridvana
Kan starta, stanna och styra hästen i skritt och tölt/trav på uteritt i grupp och i varierande tempo. Kanske provat galopp någon gång. 

Rutinerad
Kan hantera hästen på ett säkert sätt i alla gångarter: skritt, tölt/trav och galopp på uteritt i grupp och i varierande tempo utan problem.

Mycket rutinerad
Van att rida känsliga hästar, unghästar, hästar med mycket personlighet, energi och fart i sig på uteritt i grupp och i varierande tempo.

Om du känner dig osäker på var du passar in, välj den lägre graden.

Viktigt

• Vi har viktgräns på 85 kg och maxlängd 185 cm.

• För att kunna boka tur på tomt tillfälle krävs minst 2 personer, är man ensam går det bra att boka in sig på en redan inbokad tur där det finns plats kvar.

• Barn från 10 år får rida med, med ridvana kan vi gå ned lite i ålder. Barn under 12 år måste rida i sällskap med ansvarig vuxen.

• Vid 5 eller fler deltagare kan man låsa gruppen till bara sitt sällskap. Annars kommer vi att fylla på med andra sällskap för att rida ut i full grupp.

• Vi har godkända ridhjälmar att låna ut och säkerhetsväst att låna ut för de som önskar detta.

• Är man det första sällskapet att boka en tid och alla i sällskapet är rutinerade så kan man be att få turen låst till rutinerade ryttare. Det innebär att andra som bokar in sig också måste vara Rutinerade eller Mycket rutinerade ryttare.

Lite om kläder

Välj kläder efter väder och årstid.
• Välj byxor utan hårda sömmar vilka kan ge obehagliga skav. Se även till att byxorna inte är glatta i materialet då du riskerar att glida omkring i sadeln.
• Välj skor med liten klack utan snörning. Klacken förhindrar att foten glider genom stigbygeln och fastnar. Har du snören på skorna finns det risk att dessa trasslar in sig i stigbygeln så att foten kilas fast.
• Ha gärna på dig vantar/handskar men inte i glatt material. Och du, tumvantar fungerar inte, det är omöjligt att hålla tyglarna korrekt i tumvantar, tumme och lillfinger måste vara fria.

KUNDREFERENSER

Sagt om vår turridning

Ida J

Skog- & havsrundan

Fantastiskt trevliga hästar och personal! Red Máni som var en riktig drömhäst! Rekommenderar att ta strand och skogsrundan om man är en erfaren ryttare som vill få testa alla gångarter. Så kul!

Johan Sandegren

Stora havsrundan

Fantastiska ledare, mycket glada och omhändertagande. Mycket bra på att dela ut rätt häst till rätt person och erfarenhet. Vi red stora havsrundan😊

Kontakta oss

Har du frågor eller vill veta mer om något? Du kan alltid kontakta oss och följ oss gärna i våra sociala kanaler så missar du inget!

0703 36 34 15

boka@olofsboislandshastar.se

@olofsboislandshastar

/olofsboislandshastar